Tokyo Üniversitesi’nden Uçabilen Robot Örümcek SPIDAR

Tokyo Üniversitesi’nden Devrim Niteliğinde Bir Gelişme: Uçabilen Robot Örümcekler

Tokyo Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, korkularımızı gerçeğe dönüştürebilecek bir konsepti tanıttı: hem sürünebilen hem de uçabilen robot örümcekler. Doğada, gerçek örümcekler bu uçma yeteneğini çoktan kazanmış durumdalar. Ağlarını kullanarak ultra hafif ipek paraşütler örüp rüzgarda süzülerek büyük mesafeleri kat edebiliyorlar. Bu yöntem, onlara hem yürümekten daha hızlı hareket etme imkanı tanıyor hem de zorlu arazilerde daha etkin bir şekilde gezinmelerine olanak sağlıyor. Ancak bu doğal yetenekleri bir robota uyarlamak mümkün mü? Uçan bir örümcek robotu tasarlamak için geniş bir yelpazede aktif ekipmanlarla donatmak gerekecek. Bu noktada karşılaşılan en büyük zorluk, çok bacaklı bir robotu, her bir uzuv segmenti için yeterli sayıda servo motor ve batarya ile donatmanın son derece karmaşık bir süreç olmasıdır.

Örneğin, Boston Dynamics’in son derece çevik robot köpeği SPOT, en hafif konfigürasyonunda neredeyse 70 kilogram ağırlığa sahip. Bunun üzerine, robotun uçabilmesi için gerekli olan motor ve itici sistemleri eklemek, ağırlığı daha da artıracak ve bu da şarj öncesi çalışma süresini olumsuz etkileyecektir. Ancak Tokyo Üniversitesi, bu zorlu ve neredeyse imkansız görünen görevi farklı bir yaklaşımla başarmış gibi görünüyor.

SPIDAR adı verilen 33 kilogramlık robot, kendi başına ayakta durabilmesi için yeterince güçlü olmayan eklemli uzuvlarda hafif ama nispeten zayıf servo motorlar kullanıyor. Bu tasarım, robotu bir jet motoru olmadan havalanacak kadar hafif kılarken, aynı zamanda örümceğin dik durabilmesi için sürekli bir sıçrama yapması gerektiği anlamına geliyor. SPIDAR’ın bacak hareketleri, robotun sekiz bacak segmentini döndürmek ve konumlandırmak için kullanılan, her bacakta dörder tane olmak üzere toplamda 16 manevra kabiliyetli itici tarafından destekleniyor.

Tüm iticilerin ve bacak hareketlerinin düzgün bir şekilde koordine edilmesi durumunda, SPIDAR ayakta durabiliyor ve yürüyebiliyor. Ancak şu anki haliyle hareketleri oldukça yavaş ve gürültülü. Tüm iticiler aşağı doğru yönlendirildiğinde, bu 16 itici aynı zamanda SPIDAR’ı havalandıracak kadar kaldırma kuvveti üretiyor ve toplamda dokuz dakika boyunca uçabiliyor ya da 18 dakikaya kadar yürüyebiliyor. Bu süre henüz pratik bir uygulama için yeterli olmasa da, aşağıda yer alan videoda görüldüğü üzere, SPIDAR bu aşamada henüz bir prototip olarak geliştirilmekte.

SPIDAR’ın nasıl çalıştığını görmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz: