Uzayda Silah Ateşlemek: Olasılıklar ve Gerçekler
Uzayın oksijensiz ortamında ateş yanamaz, ancak silahları ateşlemek mümkündür. Modern mühimmat, barutun patlamasını sağlamak için kendi kimyasal yakıcı maddesini taşıdığından, evrenin herhangi bir köşesinde atmosfer oksijenine ihtiyaç duymadan bir silahı ateşleyebilirsiniz. Ancak, Dünya üzerinde ve uzayda ateşlenen silahlar arasında önemli bir fark bulunur: çıkan dumanın bıraktığı iz. Çarpma kraterlerini araştıran Brown Üniversitesi’nden astronom Peter Schultz, uzayda bu dumanın “namlunun ucundan genişleyerek büyüyen bir duman küresi olacağını” ifade ediyor.
Uzayda silahların ateşlenebilmesi, bazı ilginç ve garip senaryoları da beraberinde getiriyor. Örneğin, galaksiler arasındaki boşluğa serbest bir şekilde ateş ettiğinizi düşünün. Newton’un üçüncü hareket kanununa göre, mermiye uygulanan kuvvet, silaha ve dolayısıyla size de ters yönde aynı şekilde etki edecektir. Dünya’nın aksine, uzayda sizi durduran hiçbir şey olmadığı için silahtan çıkan mermi bir yönde ilerlerken, siz de ters yönde hareket etmeye başlayacaksınız. Merminin hızı saniyede 1.000 metre olsa da, aranızdaki kütle farkından dolayı siz sadece saniyede birkaç santimetre hareket edebileceksiniz. Ayrıca, eğer karşınıza başka bir uzay cismi çıkmazsa, hem mermi hem de siz bu hareketi sonsuza kadar sürdüreceksiniz.
Harvard Üniversitesi ve SETI Enstitüsü’nden astronom Matija Cuk, herhangi bir cisimle karşılaşmadığınız bir senaryoda, eğer evren büyümüyor olsaydı, merminin karşılaştığı nadir atomların yaklaşık 10 milyon ışık yılı sonra durmasına neden olacağını belirtiyor. Ancak detaylara girmeden, sonuç olarak evrenin büyüme hızından dolayı merminin sadece kendisinden 40.000 ışık yılına kadar mesafede bulunan maddelerle karşılaşacağını ve sonrasında ilerlemesine sonsuza kadar devam edeceğini ifade ediyor.
Jüpiter’e Ateşlemek
Bir başka ilginç senaryo, Jüpiter’i vurmak için herhangi bir şekilde nişan almanıza gerek olmaması. University College London fizikçisi Robert Flack, yalnızca Jüpiter’in yönüne doğru ateş etmenin, Güneş Sistemi’nin dev gezegeni olan Jüpiter’in muazzam kütle çekimi sebebiyle mermiyi kendisine doğru çekeceği anlamına geldiğini belirtiyor. Eğer doğrudan Jüpiter’e ateş ederseniz, bu kütle çekimi etkisiyle mermi, gaz devinin sınırını geçmeden saniyede 60 kilometre hıza ulaşacaktır.