Yapay Zekanın Su Tüketimi Üzerine Araştırmalar
Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacı Shaolei Ren, ChatGPT ve benzeri büyük dil modellerinin (LLM’ler), kullanıcıların her 20 ila 50 sorgusu için ortalama 500 mililitre su kullandığını bildirdi. Bu yılın başlarında Arxiv’de yayımlanan bir çalışmasında, bu miktarın ilk bakışta çok fazla görünmeyebileceğini, ancak ChatGPT’nin dünya genelinde milyonlarca kullanıcı tarafından yoğun bir şekilde kullanılmasıyla birlikte toplam su tüketiminin büyük boyutlara ulaşabileceğini vurguladı.
AP News ile gerçekleştirdiği bir röportajda Ren, “Microsoft’un 2022 çevre raporundaki su artışının önemli bir kısmının yapay zekadan kaynaklandığını söylemek doğru olur. Üretken yapay zekaya yapılan yoğun yatırım ve OpenAI ile olan ortaklıklar bu durumu etkiliyor. Birçok kişi, ChatGPT’nin arkasındaki kaynak kullanımının farkında değil. Eğer kaynak kullanımını anlamıyorsanız, bu kaynakları koruma konusunda harekete geçmemiz pek mümkün değil” şeklinde ifade etti.
Microsoft, AP News tarafından yöneltilen bu soruya olumlu yanıt vererek, enerji tüketimini ve karbon ayak izini ölçmenin yollarını araştırdıklarını belirtti. Ayrıca, LLM’leri daha az enerji yoğun hale getirmek için çabalarını sürdürdüklerini de vurguladılar. Şirket, AP News ile yaptığı görüşmede, “Emisyonlarımızı izleyerek ilerlemeyi hızlandırmaya, veri merkezlerimize güç sağlamak için temiz enerji kullanımımızı artırmaya, yenilenebilir enerji satın almaya ve 2030 yılına kadar karbon negatif, su pozitif ve sıfır atık olma hedeflerimizi gerçekleştirmeye yönelik diğer çabalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.
OpenAI de su tüketimi konusunu ayrıca kabul ederek, LLM’leri enerji açısından daha verimli hale getirmenin yollarını aradıklarını açıkladı. Birçok insanın üretken yapay zeka ile ilk etkileşimi, 2022’nin sonlarına doğru piyasaya sürülen ChatGPT ile gerçekleşti. Ancak bazı kaynaklara göre, ChatGPT kullanımının son üç ayda azaldığı gözlemleniyor. Bu, kalıcı bir çözüm olmasa da, ChatGPT’ye erişim sağlayan kullanıcı sayısındaki düşüşle birlikte, bu teknolojinin su tüketiminin de muhtemelen azalacağı öngörülüyor.