Yeni Bir Uçan Sürüngen Türü: Ölüm Ejderhası
Arjantin’deki bilim insanları, “Ölüm Ejderhası” ismiyle anılan ve bir okul otobüsü kadar uzun olan yeni bir uçan sürüngen türü keşfettiler. Bu heyecan verici keşfin detayları, Nisan ayında Cretaceous Research dergisinde yayımlandı. Yeni bulunan fosiller, 86 milyon yıl önce devasa ejderhaların, dinozorlarla birlikte Dünya’nın gökyüzünde süzüldüğünü gösteriyor.
Bu yeni tür, bilimsel olarak Thanatosdrakon olarak adlandırılmıştır. Thanatosdrakon’un, uçan ilk canlılar arasında yer aldığı ve kuşlardan çok önce var olduğu düşünülmektedir. “Ölüm Ejderhası” isminin kökeni, Yunanca ‘ölüm’ anlamına gelen Thanatos ve ‘ejderha’ anlamına gelen drakon kelimelerinin birleşiminden gelmektedir.
Proje lideri Leonardo Ortiz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Thanatosdrakon’un kalıntıları, onları bilinen diğer pterosaurlardan ayırmamıza olanak tanıyan farklı özellikler sunuyor. Bu özellikler esas olarak omurlar ve uzuvlar üzerinde yoğunlaşıyor. Bu durum, yeni bir pterosaur türü tanımlamamıza izin veriyor” şeklinde ifadelerde bulundu.
Bir paleontolog ekibi, Arjantin’in batısındaki Mendoza eyaletinin Andes dağlarında bu önemli fosilleri buldu. Araştırmalar, kayaların bu sürüngen kalıntılarını 86 milyon yıl öncesine ait Kretase dönemine kadar koruduğunu ortaya koydu. Bu dönem, bir asteroit çarpmasının Dünya üzerindeki yaşamın dörtte üçünü yok etmesinden 20 milyon yıl öncesine denk gelmektedir.
- Ekip, keşfettikleri fosili Güney Amerika’da bulunan en büyük pterosaur olarak sınıflandırdı.
- Dünyanın en büyüklerinden biri olduğu da belirtiliyor.
Bilim insanları, uçma yetenekleri dolayısıyla pterosaurları kuşlarla aynı kategoride değerlendirmiş olsalar da, soğukkanlı avcılar olmaları nedeniyle bu sınıflandırmanın zorlukları olduğu ifade ediliyor. Gökyüzünde rakipleri bulunmayan pterosaurların, tüm kıtalara hükmettiği ve çok çeşitli şekil ve boyutlarda evrimleştiğine inanılmaktadır.
Thanatosdrakon’un kanat açıklığı 9 metre civarındadır ve boyun uzunluğu, zürafanın boynuna benzerlik göstermektedir. Bulunan fosil örneklerinden yola çıkarak yapılan görsel çalışmalar, Thanatosdrakon’un son derece korkutucu bir yırtıcı olduğunu da gözler önüne seriyor.